İzmir Web Tasarım Nedir?

 “Web tasarımı nedir?" yada "web tasarım nedir?” sorusuna tek bir kısa yanıt verecek olursak; Web tasarımı; görseller ve metinlerden oluşan web sayfası içeriklerinin internet sayfası ziyaretçilerine bir seviye içinde sunulmasıdır. Internet sayfası tasarımı, web tasarım projesi yada internet sayfası yapımı şeklinde tanımlar da, web tasarımı ile eş anlamda kullanılır.

Web tasarımı yapabilmek için ilk olarak bir projeye gerekseme vardır. Şirket, kişi, marka yada ürün projenin esas konusunu oluşturur. Mesela; hekim yada diş hekimi internet sayfasışirket internet sayfası, otel internet sayfası, sıhhat merkezi yada hastane internet sayfası bir web tasarım projesidir. Buradan da anlaşıldığı şeklinde web tasarım şahıs, kurum yada kuruluşları tanıtmak amacıyla meydana getirilen, internet sayfası sayfalarını kodlama, düzenleme ve web ortamında yayınlama çalışmalarının tümüdür. Bu emek harcamaları icra eden uzman kişilere web tasarımcı, web tasarımcısı yada web master denir.

Web Tasarım Iyi mi Yapılır?

Bir internet sayfası yayınlanmadan ilkin birçok aşamadan geçer.

  • Projenin Belirlenmesi
  • Kurumsal Kimlik Emek vermesi
  • Grafik Tasarım Emek vermesi
  • Web Sayfalarının Kodlaması
  • İçerik Yönetim Sistemi Entegrasyonu
  • Web Sitesinin Kontrol Süreci
  • Web Sitesinin Yayınlanması

Bu aşamalar da kendi içinde daha detaylı emek harcamaları barındırır.

Projenin Belirlenmesi

Proje belirlenirken gereksinimler göz önünde bulundurulur. Web sitesinin yapılış amacı, şahıs yada kurumu tanıtmak olabildiği şeklinde firmanın ticari faaliyetlerini ön plana çıkarmak da olabilir. Bu aşamada kapsamlı rakip şirket analizleri yapılır. Proje belirlenirken web sitesinin yapılış amacı ve web sayfası içeriklerinin neler olacağı netlik kazanır.

Kurumsal Kimlik Emek vermesi

Kurumsal kimlik emek harcaması, web tasarım projesi hayata geçmeden ilkin tamamlanması ihtiyaç duyulan çalışmalardır. Meselaşirket logosu kurumsal kimlik çalışmasının bir parçasıdır. Internet sayfasında kullanılan renkler firmanın kurumsal renkleri ile doğru orantılı olmalıdır. Logo, renk, çarpıcı söz, vb. kurumsal kimlik öğeleri web tasarımında kullanılan en mühim unsurlardır.

Grafik Tasarım Emek vermesi

Grafik tasarım çalışmalarında, kurumsal kimlik emek harcamaları esas alınır. Adobe Photoshop şeklinde px tabanlı fotoğraf ve fotoğraf düzenleme programları kullanılarak web sayfalarının görsel tasarımı yapılır. Web sayfalarında kullanılacak fotoğraf, fotoğraf, grafik şeklinde görseller özenle hazırlanarak uygun ve doğru yerlerde konumlandırılır.

Web Sayfası Kodlaması

Web sayfalarının kodlaması sürecinde HTMLCSSJavaScriptSQLPHPPython ve ASP şeklinde çeşitli programlama dilleri kullanılır. Google ChromeMozilla FirefoxOpera yada Web Explorer şeklinde web tarayıcılarının internet sayfalarını görüntüleyebilmeleri için web sayfalarının bu dillerde kodlanması gerekir. Grafik tasarımı, web sayfalarının kodlaması ve web sayfası içeriklerinin oluşturulması sonucunda web sitesinin genel yapısı ve görünümü ortaya çıkar.

İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Entegrasyonu

İçerik Yönetim Sistemi (CMS), internet sayfası sahibinin web sayfalarına fotoğraf, fotoğraf, tablo, grafik, video, metin, vb. içerikleri ekleyip çıkarmasını elde eden yazılımlardır. CMS yazılımları, internet sayfası sahibinin web tasarımcıya bağlı kalmadan site içeriğini güncelleyebilmesini sağlar. Bununla beraber günümüzde, CMS yazılımları bir tek web sitelerinin güncellenmesi için kullanılmamaktadır. Bir fazlaca web tasarım hizmeti veren şirket yada freelance tasarımcılar, web tasarım çalışmalarında CMS yazılımlarından faydalanarak hizmetlerini sunabilmektedir. CMS yazılımları, CMS yazılımlarının özellikleri, kullanım alanları ve yararları oldukça kapsamlı bir mevzu olmakla birlikte ayrı bir başlık altında incelenebilir.

Web Sitesinin Kontrol Süreci

Web tasarım çalışmalarının doğru şekilde yapılıp yapılmadığını gösteren bu süreçte, tamamlanmamış yada fazla meydana getirilen emekler belirlenir. Internet sayfasında bulunması ihtiyaç duyulan sadece gözden kaçan detaylar olabilir. Bu kimi zaman teknik bir mevzu kimi zaman de görsel yada metin odaklı içerikle ilgilidir. Kontrol aşamalarında web sayfalarının görsel durumu, mobil cihazlardaki görünümü, sayfa açılış hızları, vb. mevzular üstünde lüzumlu kontroller gerçekleştirilerek, web sitesinin emek verme performansı optimal seviyeye getirilir.

Web Sitesinin Yayınlanması

Normal olarak web tasarım aşamaları içinde ifade edilebilecek değişik mevzular da vardır. Sadece en kolay anlatımla bir web tasarım projesi bu süreçlerden geçer. Kapsamlı ve detaylı emekler sonucunda internet sayfası yayına hazırdır. Web sitesinin yayınlanabilmesi için domain olarak adlandırılan alan adına ve internet sayfası sayfalarının barındırılacağı bir hosting hizmetine gerekseme vardır. Alan adı ve hosting hizmeti alındıktan sonrasında internet sayfası yayınlanır. Internet sayfası yayına alındıktan sonrasında arama motorlarına her bir web sayfasının tanımlandığı site haritasını göndermek gerekir. Google Arama Motoru günümüzde en fazlaca kullanılan arama motorudur. Internet sayfası yayına alındıktan sonrasında internet sayfasına ilişik site haritası Google’a gönderilir. Internet sayfası indekslenerek Google arama sonuçlarında ziyaretçiler tarafınca görüntülenir.

Web Tasarımı Niçin Yapılır?

Web tasarımının temel amacı, internet sayfası ziyaretçilerine ve web sitesinin sahibine karşılıklı yarar sağlayacak bir platformun oluşturulmasıdır. Karşılıklı yarar elde eden bir proje amacına ulaşmıştır. Ürününü tanıtmak isteyen bir şirket ile ürünü tanıyan, beğenen ve satın almak isteyen bir ziyaretçi buna güzel bir örnektir.

Web tasarımı fazlaca çeşitli amaçlar doğrultusunda projelendirilir.

  • Kurumsal tanıtım amaçlı internet sayfaları
  • Ticari ürün satış ve tanıtım internet sayfaları
  • Kişisel blog internet sayfaları
  • Haber internet sayfaları
  • Toplumsal medya internet sayfaları
  • Online satış yada E-ticaret internet sayfaları

“Web tasarım projeleri ister ticari amaçlı isterse de tanıtım odaklı olsun; en sonucunda kurumsal kimliğinize kıymet katar.”

Hızla gelişen teknolojinin hızla geliştiği, tecim dinamiklerinin tamamen değişmiş olduğu, tanıtım faaliyetlerinin ve aktivitelerinin çeşitlilik kazanılmış olduğu bu zamanda web tasarım emek harcamaları da büyük bir ivme elde etmiştir. Web tasarım çalışmalarının planlama ve geliştirme süreçleri yeni bir boyut kazanmıştır. Günümüzde, firmaların potansiyellerini arttırmak, büyümek ve daha fazlaca kazanç elde etmek için teknolojiye duydukları gerekseme her geçen gün daha da artmaktadır. Bir çok vakit web tasarım fiyatlarından daha ziyade ortaya çıkacak projenin kalitesi göz önünde bulundurulur. Kimileri yüksek teknolojiye ayak uydurarak ilerlerken kimileri bu trene hemen hemen binmemişlerdir. GoogleFeysbukInstagramTwitterYoutube şeklinde web dünyasının liderleri, sayamayacağımız kadar özellikler içeren hizmetleriyle web tasarım ve web yazılım sektörlerine de büyük katkı elde etmiştir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Web Sitesi Yaptırırken Dikkat Edilecekler

Bootstrap Kullanmak İçin 10 Sebep